Audio- ja tehomittauksia
Frequency response
Taajuusvaste on yleisin äänentoistolaitteiden perusmittaus joka kuvaa, miten hyvin laite säilyttää erilaisten äänten alkuperäiset voimakkuussuhteet. Taajuusalue on yleensä 20–20000 hertsiä joka kattaa ihmiskorvan kuultavissa olevan äänialueen. Vahvistinten mittauksissa ihanteellinen esitys graafisesta vasteesta on täysin suora ilman vaimentumia tai korostumia vasteessa.
Jos graafinen vaste on esimerkiksi vääristynyt ylöspäin alataajuuksilla, on kuultavissa korostunutta matalien taajuuksia toistoa ja samoin jos ylätaajuuksilla vaste nousee tai laskee on kuultavissa joko korostumaa tai vaimentumaa toistossa. Bass ja Treble säätimet vaikuttavat juuri taajuusvasteen muotoon.
Noise Level ja Dynamic Range
Nämä arvot kuvaavat lyhyesti kerrottuna tehollisen signaalin ja tehollisen kohinan suhdetta. Jos dB arvo on liian matala, on kuunteluvoimakkuuksilla havaittavissa selkeää ”suhinaa” sekoituneena kuuntelusignaaliin. dB arvon ollessa lähellä 140dB, ei korva enää käytännössä erota taustakohinaa. Kuitenkin vaikka yksittäisen soittimen tai vahvistimen ominaisuudet teknisesti yltäisivätkin korkeisiin häiriöetäisyys lukuihin, saattaa välikaapeleiden tai yhteen sopimattomien laitekokoonpanojen seurauksena kohinasuhde heikentyä oleellisesti. Hyvin valitut välikaapelit ja tarkasti säädetyn soitin-vahvistin yhdistelmän tuottama kohina saadaan minimoitua. Autokäytöön suunniteltujen vahvistimien tyypillinen kohinasuhde liikkuu 50-80dB välissä. 16Bit cd levyn kohinasuhde on noin 96dB.
THD (total harmonic distortion) ja THD + Noise
Kysymyksessä on harmoninen särö joka muodostuu perusaallon harmonisista kerrannaisista. Kokonaisharmonisen särön prosentuaalinen määrä lasketaan särökomponentien tehon suhteena koko signaalin tehoon. Särön muodostuminen aiheutuu vahvistimen sähköisten ominaisuuksien epälineaarisuudesta. Säröllä on tapana kasvaa signaalin voimakkuuden kasvaessa. Ilmoitetaan % yksikköinä.
THD+Noise kuvaa särön määrää johon on lisätty kohina ja ilmoitetaan dB yksikköinä.
Kuultavissa olevan särön ilmeneminen kertoo joko laitteiston laadusta, tehon tarpeen ylittymisestä tai mahdollisesta viasta itse laitteistossa tai sen kytkennöissä.
IMD+Noise
Intermodulaatiosärö on ihmiskorvalle hyvin kuultavissa oleva virhe joka muodostuu kun matalataajuuksinen signaali moduloi korkeamman taajuuden vahvistusta sigaalien ollessa samassa kanavassa. Yleinen nyrkkisääntö on että IMD on noin nelinkertainen THD säröön verrattuna. IMD ja THD ovat periaatteessa saman epälineaarisuuden erilaisia mittaustuloksia.
Stereo Crosstalk
Tämä mittaus kertoo siitä miten vahvistimen kanavat vaikuttuvat toisistaan. Käytännössä toiseen kanavaan syötetään signaali ja toinen kanava asetetaan nollaan. Mitataan miten signaalin sisältävä kanava vaikuttaa eli vuotaa toiseen kanavaan. Autovahvistimissa joissa on käytetty vain yhtä muuntajaa palvelemaan molempia kanavia, on crosstalk arvo yleensä matalempi koska yhteisen virtalähteen kuormittuminen ja ominaisuudet vaikuttavat molempien kanavien toimintaan. Yksikkönä käytetään dB.