Miksi vahvistin hajoaa?
Alla listattu yleisimmät syyt autovahvistinten rikkoutumiseen, soveltuu osin myös muihin vahvistimiin.
1. Liian matala käyttöjännite vaikuttaa PWM ohjainpiirin toimintaan jolloin tehokomponenttien kytkentäaika muuttuu ja virtalähde hajoaa. (ajoneuvon jännitetason vaihtelut).
2. Liian suuri läpi kulkeva virta aiheuttaa lämpöhäviön kasvua jolloin tehokomponentit kuumenevat liikaa. (väärä kuorma tai käyttö, puutteellinen jäähdytys)
3. Väärä kytkentä, tasavirtapiirin yleisin ongelma että kytketään polarisaatio väärinpäin (+ ja -) jolloin vahvistin vaurioituu lähes poikkeuksetta.
4. Jos vahvistinta kuormitetaan liian suurella tehontarpeella, lopulta ulostulo signaali leikkautuu vahingoittaen pääteastetta joka
oikosulkuun mennessään kasvattaa virtalähteen läpi kulkevaa virtaa.
5. Vierasesineet jotka johtavat sähköä esim. (kuparikaapelin katkontajäte, ruuvit tms.) muodostavat virhekytkentöjä piirilevyllä.
6. Laite asennettu resonoivaan tilaan jolloin piirikortin komponentteja saattaa irrota tai piirikortille muodostua vakavia juotosvikoja jotka aiheuttavat lopulta toimintahäiriöitä.
Virtakaapelin valinta
Virtakaapelin poikkipinta-ala vaikuttaa siihen miten paljon kaapelin pituus vaikuttaa kaapelin resistanssiin. Mitä suurempi resistanssi, sitä suurempi jännitehäviö. Jännitehäviö muuttuu lämpöenergiaksi kaapelissa.
Myös kaapelin raaka-aine vaikuttaa resistanssiin.
Virtakaapelia valittaessa tulisi arvioida läpi kulkevan virran määrä jonka perusteella valitaan riittävä poikkipinta-ala kaapelille. Esim 1000W ulos antava vahvistin on keskimääräiseltä hyötysuhteeltaan luokkaa 60%. Voidaan laskea että sisään tarvittava teho on siten n. 1670W joka tarkoittaa 14.4 voltin jännitteellä virtaa n. 116A.
Autosoundin kaapelilaskimella on helppo laskea sopiva kaapelin poikkipinta-ala.
Autosound.fi
Miksi kaiutin hajoaa?
Diskantti kaiuttimen hajoaminen saattaa johtua kahdesta eri syystä, joko jakosuotimen valinta on virheellinen jolloin elementtiin pääsee kulkeutumaan liian matalia taajuuksia joiden energian määrä polttaa elementin. Toinen syy on liian matala tehoinen vahvistin jolloin signaali leikkautuu ja elementti palaa. Toki elementin saa rikki myös liian suurella teholla.
Basso elementin rikkoutuminen johtuu yleensä tehon puutteesta tai väärästä kotelosuunnitelusta. Jos vahvistimen tehot eivät riitä ja signaali leikkautuu, syntyy ikäänkuin lyhyitä hetkiä jolloin elementille syötetään tasavirtaa amplitudin annoksina joka lämmittää puhekelaa. Sama ilmiö syntyy kun vahvistimelle tarvittava virta ei riitä vaan vahvistin "sakkaa" virran puutteesta liian aikaisin. Jos bassoelementin kotelo ei vastaa käyttötarkoitusta tai elementin suunnittelua, voidaan saada elementti pohjaamaan hyvinkin helposti ja silloin riski että puhekela vahingoittuu kasvaa huomattavasti. Jos elementin XMAX ylitetään, on yleensä seurauksina kalvon ylimääräiset äänet ja kontrollin menettäminen sekä pohjaaminen. Ylitehoilla voidaan polttaa puhekela mutta huomattavan harvoin.
Lämpötilan nousu puhekelassa kasvattaa käämissä olevan kuparijohtimen pituutta jolloin käämiä suojaavan lakkakerroksen pettäessä purkaantuu käämi pois puhekelan putkelta.